FLYGANDE VALKYRIOR OCH STUPADE HJÄLTAR
Historiska museet 19 april kl. 17.00-19.30
Djupdykning i storslagna vikingaoperor skrivna av 1890-talets kvinnliga tonsättare.
Passa på att bekanta er med delar av två storslagna verk från förra sekelskiftet: Konung Hiarne (1891) av Ingeborg Bronsart von Schellendorf samt Kong Hroars skjalde (1904) av Thekla Griebel. Båda utspelar sig på vikingatiden och passar både historieintresserade och den musikälskande allmänheten som vill höra och se något nytt!
Panelsamtal: Ted Hesselbom, museichef för Sigtuna museum och författare till boken ”Vikingen. En historia om 1800-talets manlighet.” Ditte Hammar, regissör och medgrundare av Den Andra Operan. Thomas Husted Kirkegaard, musikolog, verksam vid Nationalmuseet och Musikmuseet i Köpenhamn, expert på Thekla Griebel (1866-1940). Henrik Schaefer, dirigent och musikalisk ledare på Folkoperan, var med och återuppväckte Fritiofs saga (1898) av Elfrida Andrée.
Konsert och panelsamtal sker i samarbete med Historiska Museet.
Flygande Valkyrior genomförs med stöd från Stiftelsen Signatur.
Köp din biljett via Historiska Museet
UNBOXING OPERA
FOLKOPERAN 28 april kl 18.00–19.00
Med Tiffany Kronlöf som ciceron öppnar vi arkivlådorna till den rika kvinnoskrivna musikhistorien när vi gästar Folkoperan Fredag. Sångare Matilda Paulsson och Tobias Westman. Pianist Dmitry Tyapkin. Musikalisk ledare Den Andra Operan, Hanna Fritzson. I samarbete med Folkoperan och med stöd från Stiftelsen Signatur.
Köp din biljett via Folkoperan.
HAVSMONSTER OCH HÄSTBALETTER – CACCINI REVISITED del 3
CONFIDENCEN 7 maj kl 16.00
Vi bjuder in till en koreografisk têtê-a-têtê som bryter gränserna mellan scen och salong. Publiken och ensemblen möts i en rumslig djupdykning i Francesca Caccinis barockopera La liberazione di Ruggiero dall’isola d’Alcina (1625) – historiens äldsta bevarade opera komponerad av en kvinna. Vilka tankar och idéer låg bakom denna spektakulära historia som innehåller allt ifrån rasande havsmonster till sjungande blommor och en hästbalett? Hur gjordes den när den uruppfördes och hur vill vi göra den i dag? På programmet står också ett publiksamtal om kroppsliga och rumsliga förvandlingar och användandet av scenrummet under barocken kontra i dag. Ledare är regissören och koreografen Clara Svärd tillsammans med Bente Rolandsdotter, som svarar för den rumsliga gestaltningen.
Ensemble – Elisabeth Jansson, Maria Sanner, Thomas Volle, Ingrid Berg, Lovisa Huledal, Richard Sandblom. Musikalisk ledare – Mariangiola Martello. Musiker – Mime Brinkmann, barockcello, Adam Dennis, slagverk, Fredrik From, barockviolin, Kristine West, flöjter.
Biljetter släpps senare i vår.