Hela historien 2021

Hela historien gick av stapeln den 26–29 augusti på Confidencen.  Detta operainitiativ innehöll konsert, seminarium och föreläsningar om operor komponerade av kvinnor mellan åren 1625–1909. I en unik konsert tog rasande amasoner och jublande hästbalett plats på scen när vi på Den Andra Operan tillsammans med Vadstena-Akademien, Confidencen, Damkapellet och Åbo Akademi bjöd in till konsert på Confidencens ljuvliga rokokoteater.

Hela historien riktar sig både till bransch och publik, här möts forskning och musikaliskt utförande under samma tak. Målet var att genomföra en konstnärlig och musikhistorisk operahelg med seminarier och offentliga konserter. Vi är otroligt glada och stolta över både resultat och mottagande och ser fram emot nästa steg med Hela historien.

Läs programmet som pdf

Foto: Klara G

Operakonsert – Hela historiens verk 
26 (endast för seminariedeltagare), 28, 29 augusti på Confidencen

I konserten hörde vi arior och stycken ur operor komponerade av kvinnor mellan åren 1625–1909, många av dem aldrig tidigare hörda. Verken var på sin tid populära och hyllade men har senare försvunnit från scenerna, denna operaskatt gavs nu nytt liv. Konserten leddes av Mariangiola Martello och Anna Christensson.

Läs mer


Hela historien – Nordiskt seminarium

26–27 augusti på Confidencen

Ett seminarium om operor komponerade av kvinnor mellan åren 1625–1909. Under två dagar fylldes Confidencen av föreläsningar med svenska och nordiska experter samt panelsamtal med institutioner, grupper och personer som redan visat vägen för att öka jämställdheten i branschen, nationellt och internationellt. Målet var att erbjuda ett brett och väl underbyggt kunskapslyft rörande verk och upphovskvinnor.

I samband med seminariet fick vi  också se premiären av operakonserten Hela historiens verk, med klingande exempel ur operaverk mellan åren 1625–1909.

Läs mer


I samarbete med

Med stöd av