UNBOXING OPERA

Den Andra Operan (DAO) förändrar grunden för vad opera kan, vill och får vara, nu och i framtiden, genom att lyfta fram kvinnliga tonsättares bortglömda operor ur arkiven och korrigera en felaktig historieskrivning.

Illustration: Elin Eplet Sandström/CharlieCharlie Agency

RÖNNELLS ANTIKVARIAT: 2 november 

Tre Damer från 1700-talet

Den Andra Operan öppnar upp tre verk från 1700-talet, alla skrivna av kvinnliga operakompositörer. Dyk ner i världar av hjältinnor, demoniska kungar, krig och kärlek. Möt Maria Antonia Walpurgis, Wilhelmina von Bayreuth, och Maria Teresa Agnesi Pinottini genom musik och samtal.

Ciceron: Hanna Fritzson, musikalisk ledare Den Andra Operan

Rönnells Antikvariat, Birger Jarlsgatan 32B, Stockholm

Konsertstart kl 19.00, insläpp 18.30

Biljetter finns på Rönnells eller kan förköpas via mail till info@ronnells.se

Begränsat antal platser!

Medverkande:

Maria Sanner, alt

Ulrika Skarby, mezzosopran

Hanna Fritzson, sopran

Andrea Ravandoni, violin

Lina Söderholtz, violin

Olof Ander, viola

Stina Petersson, cello

I samarbete med Rönnells Antikvariat och med stöd av Stiftelsen Signatur.

BORTGLÖMD OPERASKATT MÖTER NY PUBLIK

Projektet Unboxing Opera som lanseras 2023 med stöd från Signatur – Insamlingsstiftelse för musikfrämjande skapar nya former för mötet mellan publik och opera, bjuder in ny publik till operans värld och låter samtidigt ohörda verk av kvinnliga tonsättare återfå sin plats i den erkända repertoaren.

Genom en unik kombination av konserter, föreläsningar och publikmöten bjuder DAO in, överraskar och introducerar publiken till en operarepertoar som sällan når ut. Genom noga utvalda spelplatser och samarbetspartners når projektet nya publikgrupper och erbjuder upplevelser som passar både den med operavana och den med spirande nyfikenhet.

Projektet tar avstamp i det djuplodande musikforskandet, når publiken i sceniska framföranden och erbjuder dessutom en inblick i operaprocessen och ett möte med musiker och föreläsare i nya miljöer och kontext.

UPPTÄCKTSFÄRD GENOM  KVINNLIG OPERAREPERTOAR

Unboxing Opera omfattar 6 operaverk från tidigt 1700-tal till sent 1800-tal, som framförs vid 5 olika arrangemang. Omkring 30 musiker, musikforskare, föreläsare och experter inom olika områden engageras för att skapa en helhetsupplevelse och göra utforskandet av den kvinnliga operarepertoaren till en gemensam upptäcktsfärd.

Med hjälp av Signatur vill DAO skapa nya former av publikmöten och genom förnyat historiebruk nå nya grupper och därmed låta opera bli en katalysator för social förändring.

TIDIGARE EVENEMANG 2023

Hanna Fritzson och Tiffany Kronlöf. Foto: Timjan Wall

FOLKOPERAN FREDAG: 28 APRIL 2023
Med komikern Tiffany Kronlöf som ciceron öppnade vi arkivlådorna till den rika kvinnoskrivna musikhistorien. Sångarna Matilda Paulsson och Tobias Westman och pianist Dmitry Tyapkin bjöd på musik ur operan La Montagne Noire av Augusta Holmés.

Musikalisk ledare Den Andra Operan, Hanna Fritzson.

Kvällen var ett samarbete med Folkoperan i Stockholm och genomfördes med stöd av Stiftelsen Stignatur.

Matilda Paulsson, Tobias Westman och Dmitry Tyapkin. Foto: Timjan Wall

ÖSMO KYRKA: 6 maj 2023
 Två tonsättare från 1700-talet; Maria Theresia von Paradis och Marianne Martinez presenterades av musikforskare Holger Schmitt-Hallenberg. Sångerskan Hanna Fritzson och pianisten Nigar Dadascheva stod för musiken

I samarbete med Ösmo-Torö församling och med stöd av Stiftelsen Signatur.