Om oss / Kontakt

DEN ANDRA OPERAN (DAO) grundades 2016 av Hanna Fritzson, Bente Rolandsdotter och Ditte Hammar. Efter år av arbete med opera förenades vi i vår upplevelse av att branschen behöver förändring.

DAO går mot strömmen och spelar enbart operaverk tonsatta av  kvinnor och med tyngdpunkten på kvinnliga konstnärliga team. Förutom att förbättra representationen av skapande kvinnor gör denna inriktning även att våra produktioner ger plats åt  berättelser och uttryck som vanligtvis inte framförs på dagens operascener.

Hittills har DAO producerat två operauppsättningar, Förvandlingar i helvetet av Isabelle Aboulker 2018 och Amasonernas drottning av Maria Antonia Walpurgis 2019, samt hösten 2020 konserten Lovisa Ulrika -opera & systerskap med musik ur operorna Argenore och Erwin & Elmire. Läs mer om produktionerna här.

I augusti 2021 ordnar DAO ett nordiskt operaseminarium och scenisk konsert för att lyfta verk av kvinnliga operatonsättare från 1625-1900. I september 2021 presenterar DAO helaftonsoperan Argenore på Confidencen.

Eftersom kunskapen om kvinnliga operatonsättare och librettister idag är liten forskar DAO genom ideellt arbete fram mer kunskap, noter och material. Vi har funnit många skatter som väntar på att bli framförda.

Våren 2019 blev Den Andra Operan stolta mottagare av KVAST:s hedersomnämnande.

 

 

HANNA FRITZSON, sopran
Hanna tog sin masterexamen från Operahögskolan i Stockholm 2014. I samband med det framförde hon Schönbergs Erwartung på Folkoperan. 2016-2018 har Hanna medverkat och turnérat med den hyllade föreställningen Satyagraha av Philip Glass, ett samarbete mellan Folkoperan och Circus Cirkör. Hanna har medverkat i Den Andra Operans två produktioner – 2018 som Den Fördömda i Förvandlingar i helvetet och 2019 som Talestris i Amasonernas drottning.
LÄS MER OM HANNA

 

 

 

DITTE HAMMAR, regissör och översättare
Ditte är senast aktuell med den uppmärksammade SVT-filmen Stämband av stål om Birgit Nilsson. Hon har en lång erfarenhet från olika roller inom opera: regissör, sångerska, konstnärlig ledare och översättare. Hon har bl a regisserat Johannespassionen av Bach med Drottningholms Barockensemble samt barnföreställningen Hoffman bakom ridån på Folkoperan. Hon har gjort flera musikdokumentärer för SVT och medverkar regelbundet som skribent och expert i musiktidskrifter och radio.

 

 

 

BENTE ROLANDSDOTTER, kostymdesigner och scenograf
Bente är verksam inom opera, teater och modern dans med spridning nationellt och internationellt. Med fokus på kvinnligt konstnärskap och normkritisk gestaltning arbetar hon med musiken som inspirationskälla och resonansrum för det sceniska konceptet. De senaste åren omfattar detta produktioner för bl a Kungliga Operan, Dramaten, Dansens Hus, Dalhalla, Backa teater och Norrlandsoperan och samarbeten med med regissörer och koreografer som Jenny Andreasson, Malin Stenberg, Kenneth Kvarnström och Örjan Andersson. Avantgarde och ett stort historiskt intresse är kännetecknande för hennes stil, som bär tydliga drag av aktuellt mode och en lekfullhet med genrer och proportioner.
LÄS MER OM BENTE

 

 

MAGDALENA FRONCZAK, oboist, producent och repertoarkonsult

Magdalena har erfarenhet som producent hos bl.a. Musik i Syd och Göteborgs Symfoniker och är en av pionjärerna bakom jämställd programläggning. Hon arbetar för att de historiska komponerande kvinnornas musik hörs på våra scener genom bl.a. hennes kolumn i Hufvudstadsbladet, bidrag till SKBL, genom regelbundna repertoartips på Instagram, blogg och nyhetsbrev, samt som repertoarkonsult där hon bl.a. samarbetat med Östgöta Blåsarsymfoniker, Norrlandsoperans Symfoniorkester och GöteborgsOperan. Magdalena är även frilansande oboist utbildad vid Högskolan för scen och musik i Göteborg samt Chopinakademin i Warszawa.

 

 

Konstnärlig ledning
denandraoperan@gmail.com

Verksamhetsledare
Anna Jonsson Björck
anna.denandraoperan@gmail.com

Producent & press Argenore
Minttu-Maria Jäävuori
minttu.denandraoperan@gmail.com

Projektledare Hela historien
Annica Sand
annica.sand@houseofnewideas.com