Argenore

Foto: John Gripenholm

Argenore 

Sverigepremiär av Vilhelmina av Bayreuths Argenore från 1740.

En spöklik opera om destruktiv makt.

I en twilight zone förmörkad av sorg, utspelar sig familjedramat mellan kung Argenore och hans barn. I en uppsättning som glider mellan det personliga och det uppdiktade, skildras revolt, syskonkärlek och kampen för att få välja själv. En dödsdans till barocka toner som leder oss till en ny värld där nya tankar och möjligheter öppnar sig.

Regi Ditte Hammar, fantasifulla kostymer av Matilda Hyttsten, en kolsvart ljussättning signerad Markus Granqvist och en av Nordens bästa barockensembler Camerata  Øresund i ledning av Peter Spissky, garanterar en upplevelse utöver det vanliga.

”Den Andra Operan har vigt sin verksamhet åt att lyfta fram musikhistoriens bortglömda kvinnor. ”Argenore” är deras största triumf hittills, såväl vokalt som visuellt.”
DN

”En helt fantastisk operaupplevelse: musiken, sångarna, scenografin, inspelningen och vad handlingen förmedlar.”
Kulturbloggen

”På scen syns och hörs sju sångare med unga intressanta röster och här tänker jag framförallt på de utmärkta vokala insatserna som levereras i denna spökliga opera om destruktiv makt. Ibland vid en föreställning,  är det ett par eller några sångare som särskilt utmärker sig, men här handlar det om ensemblen i sin helhet.”
Operalogg

Foto: John Gripenholm

Den digitala spelperioden pågick mellan den 16 oktober och 14 november 2021

Tillsammans med det Malmöbaserade scenkonstkollektivet Bombina Bombast gjorde Den Andra Operan ett nyskapande digitalt operakonstverk om Argenore. Utöver filmatisering av hela verket, får publiken ett unikt perspektiv på vår uppsättning av Argenore, samt följa med bakom scenen, och komma närmare de människor som gör föreställningen möjlig.

Speldatum live på Confidencen var

Lördag 18 september 2021 kl 18.00
Söndag 19 september 2021 kl 16.00

Konstnärligt team och medverkande:

Musik: Vilhelmina av Bayreuth

Libretto: Vilhelmina av Bayreuth och Giovanni Andrea Galletti

Regi: Ditte Hammar
Arrangemang & kapellmästare: Peter Spissky
Scenografi & ljusdesign: Markus Granqvist
Kostym- & maskdesign: Matilda Hyttsten
Maskör: Elin Bergström / Anna-Lisa Shokry
Koreograf: Julia Gumpert

Sångare: 
Argenore: Maria Sanner
Palmida: Elin Skorup
Martesia: Josefine Andersson
Leonidas: Hanna Fritzson
Ormondo: Martin Vanberg
Alcasto: David Risberg
Italce: Jonna Ljunggren

Orkester Camerata Øresund:
violin 1: Peter Spissky & Tinne Albrectsen, violin 2: Ida Lorenzen & Alison Luthmers, viola: Martin Lissola, cello Hanna Loftsdottir, bas Joakim Peterson, cembalo Marcus Mohlin, luta Dohyo Sol, flöjt Pernille Ebert Spissky & oboe Ales Ambrosi

Svensk text: Ditte Hammar och Monica Hägg

Operabesökare: Martin Hendrikse

Filmatisering: Bombina Bombast
Ljudupptagning: Take5

Producent: Minttu-Maria Jäävuori
Verksamhetsledare: Anna Johnsson Björck

Speltid live 3 h inklusive två pauser. Filmens längd 2 h 40 min. 

 

Samarbetsparter

Confidencen Ulriksdals slottsteater
https://www.confidencen.se/

Camerata Øresund
https://camerataoresund.com/


Kontakt

För pressförfrågningar och information, klicka här.


Med stöd av:


Helge Ax:son Johnsons Stiftelse

SYNOPSIS:

AKT1

Kung Argenore och hans hov firar ännu ett framgångsrikt fälttåg. Men rebeller hotar på nytt vid kusterna. Argenore utnämner sin bästa krigare Ormondo till befälhavare och skickar honom att leda striden mot rebellerna. Samtidigt förbereder kungen ett bröllop mellan sin dotter Palmida och den ädle prins Leonidas. Det kungen inte vet är att Palmida redan har ett hemligt förhållande med Ormondo. Palmida avvisar Leonidas som söker tröst hos Martesia, Ormondos syster. Martesia älskar Leonidas och lovar att försöka hjälpa honom att vinna Palmida, trots att det krossar hennes hjärta. Argenore besöker sin döda hustrus grav och berättar om sina svårigheter med dottern. Han sörjer samtidigt sin son, som mystiskt försvunnit som liten. I nattens mörker möts Palmida och Ormondo för ett hemligt bröllop, men de blir påkomna av Alcasto. Ormondo flyr, men tappar sin hatt. På natten har Martesia en olycksbådande mardröm.

AKT 2

Martesia anar att hennes dröm varnar för faror som hotar hennes bror Ormondo och bönfaller kungen att stoppa krigståget, men kungen vill inte lyssna. Alcasto avslöjar den förbjudna kärleken för Argenore och övertalar honom att straffa Ormondo. Argenore konfronterar Palmida med att han känner till hennes hemliga kärleksaffär. Han försöker tvinga Palmida med våld att gifta sig med Leonidas. När Palmida berättar att hon och Ormondo till och med är gifta blir Argenore rasande. Palmida tror att det är Leonidas som har avslöjat henne och flyr i panik. Leonidas sörjer att han förlorat både kärleken och sin chans att få Pontos tron. Han bestämmer sig dock för att följa sin plikt och hjälpa till att kämpa mot rebellerna. Soldaterna samlas i hamnen och förbereder sig för avfärd. Palmida springer dit och försöker få Ormondo att fly med henne. Men de hinner inte långt innan Italce dyker upp och arresterar Ormondo. Palmida försöker förgäves smyga in i fängelset och befria Ormondo. Argenore håller en rättegång där han dömer Ormondo till döden som förrädare. Ormondo tar farväl av sin syster och sin hustru innan han förs till fängelsehålorna. Martesia försöker bryta sig in i fängelset. Hon tar hjälp av olika verktyg och upptäcker i letandet ett gammalt bortglömt brev som hon fått av sin far…

AKT 3

Italce besöker Ormondo i fängelset med en hälsning från kungen. I stället för att bli avrättad kan Ormondo välja att ta sig eget liv, med gift eller kniv. Ormondo tar kniven, hugger ner Italce och flyr. Argenore bjuder ner sin dotter till fängelsehålorna och låtsas att hon ska få träffa sin make. Men Palmidas hopp vänds till förtvivlan när hon ser ett lik i cellen. Leonidas kommer och berättar för kungen att Ormondo flytt och startat ett uppror. Leonidas och Alcasto förbereder ett anfall mot upprorsmakarna. Martesia tar hand om Italces lik. Palmida blir alltmer desperat och avsäger sig sitt liv som prinsessa. Alcastos och Leonidas trupper utkämpar ett slag mot Ormondos styrkor utanför slottsportarna. I striden ger Alcasto Ormondo ett dödligt hugg. Leonidas går med dödsbudet till kungen som blir märkligt illa berörd. Samtidigt vacklar Palmida in i tronsalen och slänger sin krona i marken. Martesia kommer och vill berätta om brevet hon hittat. Allt detta blir för mycket för kungen som får ett utbrott. Martesia förstår att hennes bror Ormondo redan är död och beger sig till krigsplatsen. Hon ångrar att hon inte tagit fram brevet tidigare. Palmida har bestämt sig för att förstöra så mycket hon kan av sin faders kungarike innan hon följer Ormondo i graven. Kungen försöker stoppa henne, men Palmida riktar ett hugg mot Leonidas, som hon tror har dödat Ormondo. I samma ögonblick som hennes älskade Leonidas dör återvänder Martesia. Hon ger kungen brevet hon hittat. Där erkänner hennes far, Acabo, att han för många år sedan rövat bort Argenores son för att uppfostra honom som sin egen under namnet Ormondo. Palmida inser att hon gift sig med sin egen bror och dränker sig i havet. Argenore anklagar Alcasto för att vara orsaken till alla olyckor och dödar honom. Till slut väljer Argenore att följa sin barn i döden och tar sitt eget liv. Martesia står ensam kvar.